Radionica cirkuske dramaturgije s Robertom Magrom

Kroz projekt “Nacionalna cirkuska platforma” u Splitu se od 21. do 25. ožujka 2022. godine održala radionica dramaturgije za suvremene cirkuske umjetnike s renomiranim cirkuskim dramaturgom, redateljem, profesorom i umjetnikom Robertom Magrom. 15 umjetnica i umjetnika iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Mađarske tijekom intenzivnih pet dana otkrivalo je drugačije načine na koji mogu osvježiti i obogatiti svoj cirkuski vokabular i upoznalo se s nizom metoda koje mogu koristiti za poticanje vlastite kreativnosti prilikom rada na predstavama.

Osnova edukacije cirkuskog umjetnika je fleksibilnost njegovog vokabulara, koji je siromašan u broju figura u usporedbi s kazalištem i plesom.  

Suvremeni cirkus može biti kreativan samo ako se zna transformirati i učiniti svoj vokabular što fleksibilnijim i raznolikijim kroz specifični trening. Karakteristika cirkuskog umjetnika je da govori kroz metafore i pokušava otkriti još uvijek neistražene dijelove ljudske duše kako bi izazvao novu emociju koju prenosi do nas svojom tehnikom. Uz pomoć svoje fizičke spreme i vještine, kroz manipulaciju, gestu, koreografiju ili pokret, ukratko, uz pomoć svog čitavog tijela, cirkuski umjetnik stvara slike koje je publika pozvana da doživi, osjeti, dešifrira.


 

Aktivnosti Nacionalne cirkuske platforme provode se uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova.