Poziv na radionicu cirkuske pedagogije s Pierreom Chartierom

Udruge Društvo umjetnika suvremenog cirkusa i Čarobnjakov šešir kroz projekt Nacionalne cirkuske platforme organiziraju intenzivnu šestodnevnu radionicu namijenjenu cirkuskim pedagozima.
Vrijeme: 1. – 6. svibnja 2023. godine
Mjesto: prostor Čarobnjakovog šešira u DC Rojc, Pula

Nastavljajući se na već postojeću kvalitetnu razmjenu s cirkuskom školom Turbul (Appel d’Air) iz Nimesa i edukaciju pedagoga započetu 2015. godine kroz CirkoBalkana platformu, u Puli organiziramo šestodnevnu edukaciju s profesorom i cirkuskim umjetnikom Pierre Chartierom, direktorom škole Turbul i predsjednikom FFECa – francuske asocijacije cirkuskih škola.

Pierre Cahrtier je začetnik metodologije podučavanja koja naglašava dobrobit učenja cirkuskih vještina, ne samo kod mladih koji se odlučuju za cirkus kao poziv, već i kod hobista i osoba s psihičkim i fizičkim poteškoćama. Kao takva, ova metodologija kreće od osnovnih principa kretanja i pruža osnovno i nužno potrebno razumijevanje ljudskog tijela, njegovog razvoja kroz određene dobi i psihomotoričkog razvoja čovjeka, što je prijekopotrebno u kvalitetnom podučavanju svake fizičke discipline.

Radionica je namijenjena za 12 polaznika_ca, voditelja_ica cirkuskih treninga, koji_e će biti odabrani putem motivacijskih pisama i biografija.  

Cilj je profesionalizirati metodologiju pedagoga koji planiraju kontinuiranu cjelogodišnju edukaciju sa svojim polaznicima i tako stvoriti kvalitetan temelj unisone edukacije na području Hrvatske i regije. Kroz 6 dana, 6 sati dnevno, polaznici_ce će steći pedagoške alate za rad sa svim uzrastima te razvijati svijest o korištenju didaktičkih materijala koji se nalaze u i oko prostora u kojem podučavaju.
Tehnike koje ćemo obratiti na radionici su akrobatika, igra klauna, fiksni trapez, ravnoteža na objektu (lopta, monocikl, rolla bolla), uže, žongliranje i zračna tkanina. Osim razlaganja samih tehnika na primarne pokrete, polaznici će proći i cirkuske pedagoške alate za rad u grupi i rad na umjetničkim kreacijama, teoriju i praksu rada s poligonima i osmišljavanja istih..

Radionica je namijenjena prvenstveno regionalnim pedagozima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova. 

Kotizacija za sudjelovanje na radionici iznosi 60,00 €. Za sudionike je organiziran ručak i smještaj, a troškovi puta u potpunosti će se refundirati sudionicima.
Radni jezik na radionici je engleski uz mogućnost prijevoda na hrvatski.
Prijave putem obrasca: https://forms.gle/ZK2fuHvNBdVZMrGU6 do 20. ožujka 2023. u 12:00.


Radionica se održava uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Teatroskopa – Southeastern European Network for Performing Arts.